Gdzie pojechać na długi, świąteczny weekend?

28-11-2014

W tym roku wystarczy wziąć 8 dni urlopu, aby cieszyć się 16-dniowym weekendem świątecznym. Wiele osób zechce ten okres wykorzystać na organizację rodzinnego wyjazdu. Oto kilka propozycji, gdzie i jak można spędzić czas.

Tereny północno-wschodniej Polski rzadko kojarzą nam się z zimowym wypoczynkiem. Najczęściej wybieranym kierunkiem są góry, dlatego także jest tam dosyć tłoczno. Okazuje się jednak, że na Podlasiu można szusować na nartach, a Mazury będą doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają komfortowych warunków i pięknej, okrytej śniegiem przyrody.

Białe szaleństwo

WOSiR Szelment to położony 15 minut drogi od Suwałk ośrodek narciarski, w którym coś dla siebie znajdą zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowani miłośnicy zimowego szaleństwa. Do dyspozycji narciarzy oddanych jest 8 wyciągów. Wszystkie trasy są sztucznie naśnieżane, ratrakowane, a po zmroku oświetlane. Ponadto ośrodek posiada swoją szkółkę narciarską oraz wypożyczalnię sprzętu. W Szelmencie znajdziemy cały przekrój skali trudności – od oślej łączki dla osób, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki na stokach, po trasę czarną, gdzie swoje umiejętności mogą sprawdzić najbardziej doświadczeni narciarze i snowboardziści. Na korzyść WOSiR-u w Szelmencie przemawiają także ceny – koszt jednego przejazdu zaczyna się już od 1 zł. Dodając do tego stosunkowo niskie obłożenie na trasach oraz całą gamę dodatkowych atrakcji, ośrodek na Podlasiu staje się atrakcyjną kontrofertą dla Białki Tatrzańskiej czy placówek w Wiśle.

Czas relaksu

Z racji swojego malowniczego położenia oraz walorów przyrodniczych, Mazury to idealne miejsce do komfortowego, niczym niezmąconego wypoczynku. Zimą żaglówki i kajaki zamienić można na narty biegowe i kijki do nordic walking. Takie orzeźwiające spacery pozytywnie wpłyną na pracę serca, układu krążenia oraz ogólne samopoczucie. Po wszystkim można zrelaksować się w jednym z licznych luksusowych SPA (ich listę wraz z opisami i innymi informacjami znaleźć można na stronie www.wsercunatury.pl). Miejscowe ośrodki należą do najlepszych w Polsce, a oferowane przez nie zabiegi, kuracje oraz pakiety usług potrafią zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Na docenienie zasługują również restauracje, które zdobywają liczne wyróżnienia i nagrody. Dania oparte są w znacznej mierze na bogactwie miejscowych jezior oraz regionalnych, sezonowych produktach. Połączenie tradycyjnych receptur z nutą nowoczesności nie tylko doskonale smakuje, ale również zaskakuje formą.

Jak widać, zimowy wypoczynek wcale nie musi oznaczać wyjazdu w góry. Północno-wschodnia Polska to dobre miejsce do spokojnego relaksu czy nawet szusowania na nartach. Do tego piękne okoliczności przyrody i błoga cisza. Mając do dyspozycji kilka dni urlopu, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.